Enceladus

Saturn II

   Enceladus ("en SEL a dus") este al optulea satelit cunoscut al lui Saturn.
    orbita:  238,020 km de la Saturn
    diametrul: 498 km
    masa:   7.30e19 kg
   În mitologia greacă, Enceladus a fost un titan învins de Atena şi îngropat de aceasta sub muntele Etna.

   Descoperit în 1789 de Herschel.

   Enceladus are cel mai ridicat albedo (>0.9) faţă de oricare alt obiect din sistemul solar. Suprafaţa sa este compusă dominant din gheaţă proaspătă, curată.

   Cel puţin cinci tipuri diferite de teren au fost identificate pe Enceladus. Pe lângă cratere, sunt arii netede şi multe văi şi creste liniare. Cel puţin o parte din suprafaţă este foarte nouă, probabil mai puţin de 100 de milioane de ani.

   Aceasta înseamnă că Enceladus a fost activ până nu de mult (şi poate fi încă activ). Ar putea fi activi un fel de "vulcani de apă".

   Enceladus este mult prea mic pentru a fi încălzit în prezent de descompunerea materiilor radioactive din interior (căldura s-ar fi disipat de mult).

   Enceladus este captat într-o rezonanţă de 1:2 cu Dione (similar situaţiei dintre Io şi Europa). Aceasta ar putea da naştere unui mecanism de încălzire, dar insuficient pentru a topi gheaţa. Prin urmare, Enceladus ar putea fi compus din nişte materiale cu un punct de topire mai jos decât apa pură.

   Enceladus ar putea fi sursa materiei din rarefiatul inel al lui Saturn. Şi pentru că materia nu poate persista în inel mai mult de câteva mii de ani, s-ar putea datora recentei activităţi de pe  Enceladus. Altă posibilitate ar fi că inelele sunt menţinute de coliziunile de mare viteză dintre particulele de praf şi diverşii sateliţi.

Mai multe despre Enceladus

Probleme deschise


Continut ... Saturn ... Mimas ... Enceladus ... Tethys ... Date Gazda

Bill Arnett; Data ultimei actualizări: 12 Iulie 1995