Cometa Halley

   În 1705 Edmond Halley a prezis, utilizând noile legi ale mişcării formulate de Newton, că această cometă, văzută în 1531, 1607, şi 1682 va reveni în 1758 (după moartea sa, din nefericire). Cometa s-a întors într-adevar în anul prezis şi a fost ulterior numită în onoarea sa.

   Media perioadei orbitei cometei Halley este de 76 ani dar nu pot fi calculate datele reapariţiilor doar scăzând multipli de 76 ani din 1986. Gravitaţia planetelor alterează perioada orbitală de la o revoluţie la alta. Efectele nongravitaţionale (cum ar fi reacţia gazelor fierbinţi rezultate din trecerea sa prin apropierea Soarelui) joacă şi ele un rol important, însă mai mic în modificarea perioadei orbitei. Între 239 înainte de Cristos şi 1986, perioada orbitei a variat între 76,0 ani (în 1986) şi 79,3 ani (în 451 şi 1066). Cea mai apropiată trecere pe la periheliu de perioada lui  Cristos a fost în 11 înainte de Cristos şi 66 după Cristos; nici unul din evenimente nu s-a întâmplat deci în timpul vieţii lui Cristos. Cea mai cunoscută apariţie s-a întâmplat în 1066 când a fost văzută în timpul bătăliei de la Hastings, eveniment comemorat în pictura pe material textil Bayeux.

   Cometa Halley a fost văzută în 1910 şi din nou în 1986. Următoarea sa trecere pe la periheliu va fi în  2061.

   Orbita cometei Halley este retrogradă şi înclinată  cu 18o faţă de ecliptică. Şi, ca şi alte comete, e foarte excentrică.

   Doar trei comete au fost văzute de navete spaţiale. ICE-ul de la NASA a trecut aproape de coada cometei Giacobini-Zinner în 1985; cometa Grigg Skjellerup a fost văzută de Giotto în 1989. În 1986, cinci navete spaţiale din USSR, Japonia, şi din Comunitatea Europeană au văzut cometa Halley; Giotto (de la ESA) a reuşit să obţină imagini de aproape ale nucleului cometei Halley (deasupra, din partea dreaptă).

   Nucleul cometei Halley are aproximativ 16x8x8 kilometri.

   Contrar aşteptărilor anterioare, nucleul cometei Halley este foarte întunecat::  albedo-ul său este de doar 0,03 ceea ce o face să fie mai întunecată decât cenuşa şi una dintre cele mai întunecate obiecte din sistemul solar.

   Densitatea nucleului cometei Halley este foarte scăzută: cam 0,1 g/cm3 indicând posibile porozităţi, probabil pentru  că este acoperită de praful rămas după sublimarea gheţii.

   Halley este aproape unică printre comete prin faptul că este de dimensiuni mari, activă şi are o orbită clar definită, regulată. Acestea o fac o ţintă uşoară pentru Giotto, dar acest fapt nu este general valabil pentru comete.

   Cometa Halley va reveni în interiorul sistemului solar în 2061.

Mai multe despre Cometa Halley

Probleme


Continut ... Soare ... Corpuri mici ... Comete ... Halley ... SL 9 ... Date Gazda

Bill Arnett; Data ultimei actualizări: 3 aprilie 2001