Hyperion

Saturn VII

   Hyperion este al 16-lea satelit cunoscut al lui Saturn:
    orbita:  1,481,100 km de la Saturn
    diametru: 286 km (410 x 260 x 220)
    masa:   1.77e19 kg
   În mitologia greacă Hyperion a fost un titan , fiul lui Gaea şi Uranus şi tatăl lui Helios.

   A fost descoperit de Bond şi Lassell în 1848.

   Hyperion este cel mai mare corp neregulat din sistemul  solar (non-sferic). Proteus este ceva mai mare, dar este aproape sferic. Este posibil ca Hyperion să fie un fragment dintr-un corp mai mare rupt în bucăţi de un impact din trecutul îndepărtat.

   Ca şi cele mai multe din lunile lui Saturn, densitatea redusă a lui Hyperion indică o compoziţie din gheaţă şi doar o mică parte de rocă.

   Dar spre deosebire de cele mai multe din lunile lui Saturn, Hyperion are un albedo redus (0,2 - 0,3) indicând că este acoperit cel puţin de un strat de materie întunecat. Ar putea fi materie provenită de la Phoebe (mult mai întunecată) care a trecut de Iapetus.

   Imaginile luate de Voyager şi studiul fotometric indică o rotaţie haotică  a lui Hyperion. Axa sa de rotaţie se schimbă atât de neregulat încât orientarea sa este complet imposibil de prevăzut. Hyperion este singurul corp din sistemul solar (cunoscut până acum) a cărui rotaţie este haotică dar simulările par să indice că şi alţi sateliţi au avut un astfel de comportament în trecut. Hyperion este unic prin forma sa neregulată, prin orbita sa excentrică, şi prin apropierea sa de o alta lună de mari dimensiuni (Titan). Combinaţi, aceşti factori fac o rotaţie stabilă imposibilă. Rezonanţa orbitală de 3:4 dintre Titan şi Hyperion probabil contribuie şi ea la obţinerea unei rotaţii haotice.

   Rotaţia are o perioadă ciudată, aceasta datorându-se şi suprafeţei neuniforme, în contrast cu multe din lunile lui Saturn pe care se pot distinge uşor emisferele.

Mai multe despre Hyperion

Probleme


Continut ... Saturn ... Titan ... Hyperion ... Iapetus ... Date Gazda

Bill Arnett; Data ultimei actualizări: 1 Septembrie 1997