Janus

Saturn X

   Janus este al şaselea dintre sateliţii cunoscuţi ai lui Saturn:
    orbita:  151,472 km de la Saturn
    diametru: 178 km (196 x 192 x 150)
    masa:   2.01e18 kg
   Janus a fost zeul porţilor, reprezentat cu 2 feţe care privesc în direcţii opuse; constituie şi rădăcina în limba engleză a cuvântului "January" (ianuarie)

   Descoperit de astronomul francez Audouin Dollfus în 1966.

   Dollfus este cel care se crede că a descoperit Janus dar nu este sigur dacă obiectul pe care l-a văzut el este Janus sau Epimeteu şi observaţiile sale au condus la o pistă îndoielnică . (Walker l-a descoperit şi el separat, telegrama sa a sosit însă cu câteva ore mai târziu decât cea a lui Dollfus).  Larson şi Fountain au determinat în 1978 că există de fapt 2 luni la circa 151000 km de Saturn. Acest lucru a fost confirmat în 1980 de Voyager 1.

   Janus şi Epimeteu sunt "co-orbitale". Razele orbitelor lui  Janus şi Epimeteu diferă cu doar 50 km, mai puţin decât diametrul fiecăreia. Vitezele lor orbitale sunt deci foarte apropiate şi cea inferioară, mai rapidă, o depăşeşte pe cealaltă cu puţin. Pe măsura ce se apropie se face un transfer de impuls ceea ce face ca cea inferioară să capete o orbită crescută iar cea superioară să capete o orbită mai joasă. Se schimbă deci locurile. Schimbul se face odată la 4 ani. Datele orbitei prezentate aici sunt cele raportate de Voyager.

   Janus este acoperită de numeroase cratere, multe din ele mai mari de 30 km, cu puţine trăsături liniare. Suprafaţa sa pare mai  veche decât cea a lui Prometeu dar mai recentă decât a lui Pandora.

Mai multe despre Janus

Probleme


Continut ... Saturn ... Epimeteu ... Janus ... Mimas ... Date Gazda

Bill Arnett; Data ultimei actualizări: 29 Octombrie 1997