Centura Kuiper
şi
Norul Oort   În 1950 Jan Oort a observat că
  1. nici o come nu a fost observată ca având o orbită care să indice că provine din spaţiul interstelar,
  2. există o puternică tendinţă ca afeliul unei comete cu o perioadă lungă să se afle la o distanţă de aproximativ 50,000 UA, şi
  3. nu există direcţii preferate din care să provină cometele.
El a presupus că aceste comete se află de fapt într-un nor aflat în partea exterioară a sistemului solar.A fost ulterior numir norul Oort. Statisticile arată că el ar conţine 1 trilion de comete (1 la puterea 12). Din nefericire, având în vedere că aceste comete sunt atât de mici şi se află la distanţe atât de mari, nu există dovezi clare ale existenţei acestui nor Oort.

   Norul Oort ar putea constitui o fracţiune importantă din masa sistemului solar, poate la fel de importantă sau chiar mai importantă decât cea deţinută de  Jupiter. (Totuşi cu mari incertitudini pentru că nu se cunoaşte câte comete există sau cât de mari sunt acestea)

   Centura Kuiper e o regiune în formă de disc aflată după orbita lui Neptun la circa 30-100 UA de Soare şi care conţine numeroase corpuri îngheţate, de dimensiuni mici.. Este considerat sursă de comete de perioade scurte.

   Ocazional orbita centurii Kuiper Belt este afectată de interacţiunile planetelor gigantice astfel că fac posibilă intersectarea orbitei lui Neptun. Este deci foarte posibilă deci apropierea de Neptun şi chiar trimiterea sa înafara sistemului solar,într-o orbită care să intersecteze orbitele altor planete gigantice sau chiar în interiorul sistemului solar.

   Există în prezent 9 obiecte care orbitează între Jupiter si Neptun (inclusiv 2060 Chiron (95 P/Chiron) şi 5145 Pholus; a se vedea  lista MPC). IAU a desemnat această clasă de obiecte ca Centauri. Aceste orbite nu sunt stabile. Aceste obiecte sunt aproape sigur "refugiate" din centura Kuiper. Viitorul lor este imprevizibil. Unele par să indice apariţia unor comete(imaginea lor este neclară părând să indice coma). Cea mai mare este Chiron având 170 km în diametru, de 20 ori mai mare decât Halley. Dacă se va apropia suficient de Soare va fi o cometă cu adevărat spectaculoasă.

   Curios, se pare că obiectele din norul Oortit s-au format mai aproape de Soare decât obiectele centurii Kuiper. Obiectele mici s-au format în vecinătatea planetelor gigantice şi sunt aruncate înafara sistemului solar de gravitaţie. Cele care nu au reuşit să scape au format Norul Oort. Micile obiecte mai îndepărtate au format apoi centura Kuiper.

   Numeroase obiecte din centura Kuiper au fost descoperite recent, inclusiv 1992 QB1 şi 1993 SC (deasupra). Ela par a fi mici corpuri de gheaţă similare lui Pluto şi Triton (dar mai mici). Există mai mult de 300 obiecte trans-Neptuniene; (consultaţi lista MPC). Multe orbitează în rezonanţă 3:2 cu Neptun(ca şi Pluto). Măsurările de culoare ale celor mai luminase arată că sunt de un roşu neobişnuit.

   Este estimat că există cel puţin 35.000 obiecte în centura Kuiper mai mari în dimaetru de 100 km, adică de sunte de ori mai mult numărul şi masa celor aflate în centura principală de asteroizi.

   O echipă de astronomi condusă de Anita Cochran a indicat că Telescopul Hubble Space a detectat obiecte foarte reduse ca dimensiuni şi luminozitate (stânga). The objects are very small and faint perhaps only 20 km or so across. There may be as many as 100 million such comets in low-inclination orbits and shining brighter than the HST's magnitude-28 limit. (A follow-up HST observation failed to confirm this observation, however.)

   Spectrul şi datele forometrice au fost obţinute pentru 5145 Pholus. Albedoul său este foarte redus (mai mic de 0.1). Spectrul său indică prezenţa compuşilor organici, de obicei aceştia sunt foarte închişi la culoare (ca şi nucleul Cometei Halley).

   Anumiţi astronomi sunt de părere că Triton, Pluto şi luna sa Charon sunt cele mai mari obiecte din centura Kuiper. (chiar dacă e adevărat, nu înseamnă că Pluto nu poate fi totuşi numită  "planetă majoră" - din motive istorice)

Mai multe despre obiectele centurii Kuiper

Probleme deschise


Continut ... Soarele ... Corpuri mici ... SL-9 ... Kuiper/Oort ... Asteroizi ... Data Gazda

Bill Arnett; Data ultimei actualizari: 4 Ianuarie 2001