Miranda

Uranus V

   Miranda este al 11-lea satelit cunoscut al lui Uranus
    orbită:  129,850 km de Uranus
    diametru: 472 km
    masă:   6.3e19 kg
   Miranda a fost fiica magicianului Prospero din Furtuna - de Shakespeare.

   Descoperit de Kuiper îin 1948.

   Voyager 2 a fost nevoit să se apropie de Uranus pentru a putea să ajungă apoi spre Neptun şi, datorită orientării sistemului la aproape 90 grade faţă de ecliptică doar Miranda a putut fi observat de aproape. Înainte de Voyager, puţine se ştiau despre Miranda. Nefind cel mai mare sau cel mai remarcabil era puţin probabil să fie ţinta principală legată de Uranus. S-a dovedit ulterior însă că era cel mai interesant.

   Miranda este formată jumătate din apă şi jumătate din rocă.

   Miranda are o suprafaţă mixtă, acoperită cu cratere şi scobituri ciudate, văi şi stânci (una dintre ele are peste 5 km lungine).

   Primele 2 imagini luate de Voyager cu Miranda au fost un mister. Toată lumea se aştepta ca sateliţii lui Uranus să demonstreze o activitate redusă  (precum Callisto). Atât de unice sunt caracteristicile lui Miranda, încât cei care au comentat live imaginile de la TV, au uitat de jargonul propriu.

   Initial s-a crezut că Miranda a fost de repetate ori în istorie descompus şi reasamblat. Astăzi însă o explicaţie mai simplă care are în vedere topirea de gheţari pare să prindă contur.

   Voyager 2 s-a apropiat atât de mult de Miranda şi lumina e atât de redusă(cam 3 miliarde km de Soare) încât s-au efectuat măsurători speciale pentru a evita distrugerea imaginilor (naveta spaţială a fost rotită pentru a compensa mişcarea şi a putea menţine obiectivul camerei deschis. Imaginile astfel obţinute aveau rezoluţia optimă).

Mai multe despre Miranda

Probleme deschise


Expres câtre Neptun

Continut ... Uranus ... Puck ... Miranda ... Ariel ... Date Gazda

Bill Arnett; Data ultimei actualizări: 3 Noiembrie 1998