Neptun

Misticul

   Neptun e a 8-a planetă de la Soare şi a 4-a ca mărime (diametru). Neptun e mai redus ca diametru dar mai masiv decât Uranus.

    orbită:  4,504,000,000 km (30.06 UA) de Soare
    diametru: 49,532 km (ecuatorial)
    masă:   1.0247e26 kg

   În mitologia romană Neptun (la greci, Poseidon) era zeul mărilor.

   După descoperirea lui Uranus, s-a observat că mişcarea sa nu corespunde legilor newtoniene. S-a prezis că o altă planetă perturbă orbita lui Uranus Neptun a fost iniţial observat de către Galle şi d'Arrest pe 23 septembrie 1846 aproape de locaţiile prezise anterior de Adams şi Le Verrier din calcule efectuate observând poziţiile lui Jupiter, Saturn şi Uranus. O dezbatere internaţională între englez şi francez s-a născut, însă acum desoperirea lui Neptun e atribuită amândurora. Orbitele calculate de ei diverg însă faţă de orbita lui Neptun şi dacă cercetarea lor s-ar fi efectuat ceva mai târziu sau mai devreme Neptun putea să nu fie descoperit de către ei.

Cu mai mult de 2 secole înainte, în 1613, Galileo a observat planeta Neptun foarte aproape de Jupiter, dar nu a crezut că e vorba de o stea. Două nopţi la rând el a observat că se mişcă încet faţă o altă stea apropiată. Dar apoi a pierdut posibilitatea de a o mai observa.

   Neptun a fost vizitat doar de Voyager 2 pe 25 august 1989. Aproape toate informaţiile actuale le datorăm acestei întâlniri. Observaţiile recente ale HST au şi ele un rol important.

   Pentru că orbita lui Pluto este excentrică, ea intersectează uneori orbita lui Neptun făcând ca Neptun să fie cea mai îndepărtată planetă de Soare din sistemul solar pentru câţiva ani.

   Neptun are o compoziţie similară lui Uranus: numeroşi "gheţari", rocă având cam 15% hidrogen şi puţin heliu. Ca şi Uranus, dar spre deosebire de Jupiter şi Saturn, nu are o stratificare internă. Există totuşi un nucleu mic (având cam masa Pământului) din rocă. Atmosfera conţine mai ales hidrogen şi heliu cu o concentraţie redusă de metan.

   Neptun are o culoare albastră datorată absorbţiei roşului de către metanul din atmosferă dar şi datorită unor cromofori.

   Ca orice planetă de gaz, Neptun are vânturi rapide şi furtuni puternice. Vânturile de pe Neptun sunt cele mai rapide din sistemul solar şi ating 2000 km/oră.

   Ca şi Jupiter şi Saturn, Neptun are o sursă internă de căldură – şi radiază o energie de 2 ori mai mare decât cea primită de la Soare.

   La momentul vizitei luiVoyager, cea mai interesantă caracteristică a lui Neptun era dată de prezenţa Marelui Punct Întunecat (stânga) din emisfera sudică. Are cam jumătate din dimensiunea Marelui Punct Roşu de pe Jupiter(cam căt diametrul Pământului). Vântuile ui Neptun l-au împins la vest cu 300 metri/secundă (700 mph). Voyager 2 a observat şi câteva puncte mai mici dar la fel de întunecoase în emisfera sudică şi un nor alb neregulat care înconjoară planeta la fiecare 16 ore - "The Scooter" (dreapta). Natura acestuia rămâne un mister.

   În orice caz însă, observaţiile lui HST legate de Neptun (stânga) din 1994 arată că Marele Punct Negru a dispărut! Fie s-a dezintegrat, fie este acoperit de formaţiuni prezente în atmosferă. Câteva luni mai târziu HST a descoperit un nou punct întunecat în emisfera nordică a lui Neptun. Asta indică schimbarea rapidă a atmosferei sale, probabil datorită schimbărilor de temperatură.

   Neptun prezintă de asemenea formaţiuni speciale numite inele. Observaţiile de la sol arată nişte formaţiuni neclare, dar Voyager 2 a reuşit să captureze imagini complete. Unele dintre inele par să aibă o structură ciudată, parrând răsucite(dreapta).

   Ca şi Uranus şi Jupiter, Neptun are inele întunecate dar de structură necunoscută.

   Inelele au primit nume: cel exterior se numeşte Adams (are trei arce numite Libertate, Egalitate, Fraternitate), următorul nu are nume, proximul se numeşte însă Leverrier (cu extensiile Lassell şi Arago), şi în final Galle.

   Neptun are un câmp magnetic ciudat orientat (ca şi Uranus) şi generat probabil de mişcări de fluid (probabil apă) din straturile mijlocii.

   Neptune poate fi văzut cu binoclul , dar un telsecop permite observaţii mai precise. Numeroase site-uri prezintă informaţii curent despre Neptun şi alte planete, dar e nevoie de hărţi precise pentru a-l găsi. Se poate folosi un program planetar precum Starry Night.

Sateliţii lui Neptun

Neptun are 8 sateliţi cunoscuţi; 7 mai mici şi Triton.

      Distanţa  Raza  Masa
Satelit  (000 km)  (km)   (kg)  Descoperitor Data
--------- -------- ------ ------- ---------- -----
Naiad      48   29   ?  Voyager 2  1989
Thalassa     50   40   ?  Voyager 2  1989
Despina     53   74   ?  Voyager 2  1989
Galatea     62   79   ?  Voyager 2  1989
Larissa     74   96   ?  Voyager 2  1989
Proteus     118   209   ?  Voyager 2  1989
Triton     355  1350 2.14e22 Lassell   1846
Nereid     5509   170   ?  Kuiper    1949

Inelele lui Neptun

     Distanţa  Laţime
Inel    (km)   (km)   cod
------- --------  -----  -------
Diffuse  41900    15  1989N3R, Galle
Inner   53200    15  1989N2R, LeVerrier
Plateau  53200   5800  1989N4R, Lassell, Arago
Main    62930   < 50  1989N1R, Adams

(distanţa e măsurată de la centrul lui Neptun până în marginea interioară a inelului)

Mai multe despre Neptun şi sateliţii săi

Probleme deschise


Expres către Triton

Continut ... Soarele ... Uranus ... S/1997U1 ... Neptun ... Naiad ... Pluto ... Date Gazda


Bill Arnett; Data ultimei actualizări: 12 Octombrie 2000