O privire de ansamblu asupra Sistemului Solar


Bazele

   Sistemul solar este format din Soare; nouă planete, 68 sateliţi ai planetelor, un număr însemnat de corpuri mici (comete şi asteroizi), şi mediu interplanetar. (Mai sunt de asemenea mai mulţi sateliţi planetari care au fost descoperiţi dar încă nu au fost denumiţi oficial). În interiorul sistemului solar se află Soarele, Mercur, Venus, Pământ şi Marte:

   Planetele din exteriorul sistemului solar sunt Jupiter, Saturn, Uranus, Neptun şi Pluto:

   Orbitele planetelor sunt elipse în jurul Soarelui , deşi toate, exceptând Mercur şi Pluto, sunt aproape circulare. Orbitele planetelor sunt mai mult sau mai puţin în acelaşi plan (numite eliptice şi definite de planul orbitei Pământului). Eclipticul este înclinat doar cu 7 grade de ecuatorul Soarelui. Orbita lui Pluto este deviată de plan cu o înclinaţie de 17 grade. Următoarele diagrame prezintă dimensiunea orbitelor celor 9 planete dintr-o perspectiva undeva deasupra elipticei (de aici rezultă aparenţa de non-circular). Toate orbitează în aceeaşi direcţie (în sensul acelor de ceasornic privind de deasupra Polului Nord al Soarelui); iar toate exceptând Venus, Uranus şi Pluto se rotesc în acelaşi sens.

(Următoarele diagrame prezintă poziţia corectă, poziţia pentru octombrie 1996, aşa cum a fost generată de programul excelent de la Macintosh, Starry Night; există de asemenea alte programe planetare disponibile).

   Compoziţia de deasupra prezintă cele 9 planete cu dimensiune relativ corectă (vezi alte compoziţii similare şi o comparaţie a planetelor terestriale sau Anexa 2 pentru mai multe informaţii).

   O modalitate pentru a ne ajuta să vizualizăm dimensiunile relative în sistemul solar este să ne imaginăm un model care este redus ca dimensiune cu un factor de 1 miliard (1e9). Pământul are un diametru de 1,3 cm (de dimensiunea unui bob de strugure). Luna orbitează la aproximativ un picior (foot - unitate de măsură englezească). Soarele are un diametru de 1,5 m (aproape înălţimea unui om) şi la 150 m (cât un bloc) de la Pământ. Jupiter are 15 cm în diametru (dimensiunea unei grefe mai mari) şi la 5 blocuri distanţă. Saturn (de dimensiunea unei portocale) este la o distanţă de 10 blocuri; Uranus şi Neptun (lămâi) sunt la 20 respectiv 30 blocuri distanţă. Un om cu dimensiunea la această scală are dimensiunea unui atom; cea mai apropiată stea ar fi la aproximativ 40000 km depărtare.

   Ce nu sunt prezentate în ilustraţiile de mai sus sunt numeroasele corpuri mici care sunt în sistemul solar: sateliţii planetelor; numărul mare de asteroizi (corpuri mici de rocă) orbitând în jurul Soarelui, cele mai multe între Marte şi Jupiter dar şi în alte părţi; şi cometele (corpuri reci mici) care vin si se duc din interiorul sistemului solar în orbite alungite şi într-o orientare arbitrară faţă de eliptică. Cu mici excepţii, sateliţii planetari orbitează în acelaşi sens ca şi planetele şi aproximativ în planul eliptic dar nu este o regulă generală pentru comete şi asteroizi.

Clasificare

   Clasificarea acestor obiecte a determinat unele controverse. În mod tradiţional, sistemul solar a fost divizat în planete (corpuri mari orbitând în jurul Soarelui), sateliţii lor (numiţi şi luni, cu variate dimensiuni orbitând în jurul Soarelui), asteroizi (obiecte mici şi dense orbitând în jurul Soarelui) şi comete (corpuri mici şi reci cu orbite cu centru foarte neregulat). Din nefericire, sistemul solar s-a dovedit să fie mult mai complicat decât s-a părut a fi :    Alte clasificări pe compoziţia chimică sau/şi origine pot fi propuse pentru a deveni mai mult valide din punct de vedere fizic. Dar ele de multe ori sfârşesc având prea multe clase sau prea multe excepţii. Concluzia este că multe corpuri sunt unice; înţelegerea noastră actuală este insuficientă pentru a stabili categorii clare. În paginile care urmează, voi folosi clasificări convenţionale.

   Cele nouă corpuri convenţional numite planete sunt mai departe clasificate în mai multe modalităţi:

Imagini

Notă: cele mai multe imagini în Cele nouă planete nu sunt în culori reale. Cele mai multe au fost create prin combinarea mai multor imagini alb-negru prin variate filtre de culoare. Deşi culorile par "potrivite" există şanse ca ele să nu fie exact ca ceea ce ochiul tău ar putea să vadă.

O privire de ansamblu mai generală

Marile întrebări

Răspunsuri la aceste întrebări, chiar şi parţiale, au o valoare enorma. Răspunsuri la întrebări mai mici ca importanţă în paginile care urmează pot să ne ajute să răspundem la unele din aceste întrebări importante.

Mai departe

Continut ... Introducere ... Privire de ansamblu... Soare ... Date Gazda

Bill Arnett; Data ultimei actualizări: 27 Februarie 2001