Prometeu

Saturn XVI

   Prometeu este cel de-al treilea dintre sateliţii cunoscuţi ai lui Saturn:
    orbita:  139,350 km de la Saturn
    diametru: 91 km (145 x 85 x 62)
    masa:   2.7e17 kg
   Prometeu a fost un Titan care a furat din Olimp focul şi l-a dat omenirii, iar datorită acestui fapt Zeus l-a pedepsit îngrozitor; fiu al lui Iapetus; fratele lui Atlas şi Epimetheus. "Prometeu" este grecescul pentru "precauţie".

   Descoperit de S. Collins şi alţii în 1980 de pe imaginile de pe Voyager.

   Prometeu este cel mai din interior satelit (păstorit) al inelului F.

   Prometeu are câteva creste şi văi şi de asemenea mai multe cratere cu un diametru de 20 km, dar pare să fie cu mai puţine cratere decât vecinele sale Pandora, Janus şi Epimeteu.

   Datorită densităţii foarte scăzute şi albedo - ului relativ mare, pare că Prometeu, Pandora, Janus şi Epimeteu sunt corpuri de gheaţă. (Totuşi există o incertitudine destul de mare în aceste valori)

   Observaţiile "Saturn Ring Plane Crossing" din 1995/1996 au descoperit că Prometeu a rămas în urmă cu 20 de grade faţă de poziţia în care trebuia să fie bazându-ne pe datele furnizate de Voyager 1981. Acest fapt reprezintă mai mult decât poate fi explicat de o eroare de observare. Este posibil ca orbita lui Prometeu să fi fost schimbată de recenta întâlnire cu inelul F, sau poate fi un satelit mai mic cu care-şi împarte orbita.

Mai multe despre Prometeu


Pandora

Saturn XVII

   Pandora este al patrulea dintre sateliţii cunoscuţi ai lui Saturn:
    orbita:  141,700 km de la Saturn
    diametru: 84 km (114 x 84 x 62)
    masa:   2.2e17 kg
   În mitologia greacă Pandora a fost prima femeie, dată omenirii ca o pedeapsă pentru furtul focului de către Prometeu. Fiind încredinţată cu o cutie care conţinea toate bolile care puteau să facă rău oamenilor, ea a deschis din curiozitate şi prin urmare a dat drumul tuturor relelor din viaţa omului; soţia lui Epimeteu.

   Descoperit de Collins şi alţii în 1980 de imaginile de pe Voyager.

   Pandora este cel mai din exterior dintre sateliţii (păstoriţi). Imaginea din dreapta arată atât Pandora, slabul inel F, Prometeu cât şi o parte din inelul A.

   Cu mai multe cratere decât Prometeu, Pandora are cel puţin două cratere mari de 30 km în diametru. Dar nu prezintă nici creste sau văi lineare.

Mai multe despre Pandora

Probleme deschise


Continut ... Saturn ... Atlas ... Prometeu / Pandora ... Epimeteu ... Date Gazda

Bill Arnett; Data ultimei actualizări: 25 Mai 1997