Phoebe

Saturn IX

   Phoebe ("FEE bee", "fiibii") este cel mai din exterior dintre sateliţii cunoscuţi ai planetei Saturn. Phoebe este de aproximativ 4 ori mai departe de Saturn, decât următorul satelit în ordinea distanţei, după Phoebe (Iapetus).
    orbita:  12,952,000 km from Saturn
    diametru: 220 km
    masa:   4.0e18 kg
   Phoebe este fiica lui Uranus şi a Gaiei; bunica lui Apollo şi a lui Artemis.

   Descoperit de Pickering în 1898.

   Mare parte dintre sateliţii lui Saturn sunt luminoşi dar ?albedo-ul lui Phoebe este foarte scazut (.05), la fel de întunecat ca cenuşa.

   Toţi sateliţii lui Saturn exceptând Phoebe şi Iapetus orbitează foarte aproape în planul ecuatorial al lui Saturn. Orbita lui Phoebe este înclinată la aproximativ 175 (polul său nord este în direcţie opusă faţă de cea a lui Saturn).

   Excentricitatea lui Phoebe, orbita retrogradă? şi albedo-ul neobişnuit indică faptul că ar putea fi un asteroid prins sau un obiect de tipul Kuiper Belt.

   Phoebe este de asemenea neobişnuită prin faptul că nu se roteşte în mod sincron, ca celelalţi sateliţi ai lui Saturn exceptând Hyperion.

   Materialul ridicat de pe suprafaţa lui Phoebe de impactul cu meteoriţii microscopici poate fi responsabil de suprafaţa întunecată a lui Hyperion şi emisfera principală a lui Iapetus.

Mai multe despre Phoebe

Probleme deschise


Continut ... Saturn ... Iapetus ... Phoebe ... Sateliţi noi ... Date Gazda

Bill Arnett; Data ultimei actualizări: 26 Aprilie 1999