Cometa Shoemaker-Levy 9

   Cometa Shoemaker-Levy 9 a fost descoperită de Eugene şi Carolyn Shoemaker şi David Levy în 1993. La puţin timp după descoperirea acesteia, s-a constatat că aceasta are o traiectorie eliptică şi aceasta implică o coliziune cu planeta Jupiter. A fost dificilă calcularea traiectoriei cometei înainte de trecerea ei în 1992 pe lângă planeta amintită mai sus.

   În 1992, SL 9 a trecut pe lângă planeta Jupiter în interiorul limitei Roche. Cometa s-a separat atunci în 21 de fragmente distincte care s-au dispersat pe milioane de kilometri în jurul planetei Jupiter.

   Dimensiunile şi masa acestor fragmente, precum şi a cometei în starea iniţială (înainte de separare) sunt încă necunoscute în momentul în care a fost scrisă aceasta prezentare. Se estimează că, în starea iniţială, diametrul cometei era între 2 şi 10 km iar diametrul celui mai mare dintre fragmente era între 1 şi 3 km.

   Între 6 Iulie 1994 şi 22 Iulie 1994 fragmentele au intrat în atmosfera superioară a planetei Jupiter. Aceasta a fost prima dată când oamenii de ştiinţă au avut ocazia să fie martorii unei coliziuni a doua corpuri extraterestre.

   Impactul a fost observat de aproape toate telescoapele de dimensiuni mari aflate pe Pământ, mii de telescoape ale amatorilor precum şi de numeroase navete, incluzând HST şi Galileo.

   Imaginile au fost prezentate pe Internet la câteva ore după impactul iniţial şi au cauzat supraîncărcarea unor site-uri ftp şi WWW.

   Efectele impactului asupra planetei Jupiter au fost vizibile încă un an după evenimentul iniţial.

   Există cratere pe Ganymede şi Callisto care se presupune că au fost cauzate de corpuri cereşti asemănătoare cu cometa SL 9.

   SL 9 nu mai există la ora actuală, dar istoria sa rămâne în atenţia oamenilor de ştiinţă.

Mai multe date despre cometa  SL 9

Probleme puse în discuţie


Continut ... Soarele ... Corpuri mici ... Cometa Halley ... SL 9 ... Kuiper/Oort ... Date Gazda

Bill Arnett; Data ultimei actualizări: 24 Iulie 1997