Corpuri mici


   Titlul Cele nouă planete este oarecum nepotrivit. Pe lângă planete şi sateliţii lor Sistemul Solar conţine şi multe obiecte mai mici însă interesante.

   Există mii de asteroizi cunoscuţi şi comete şi fără îndoială şi mai multe necunoscute. Cei mai mulţi asteroizi orbitează între Marte şi Jupiter. Unii sunt mult în afară (de exemplu 2060 Chiron). Mai există unii asteroizi ai căror orbite îi poartă mai aproape de Soare Soare decât de Pământ (Aten, Icarus, Hephaistos). Multe comete au orbite puternic eliptice şi îşi petrec astfel o mare parte a vieţii în afara sistemului solar având doar scurte treceri pe lângă soare.

   Deosebirea între comete şi asteroizi este oarecum controversată. Principala deosebire constă în faptul că despre comete putem spune că au orbite mai volatile şi mult mai eliptice. Există însă cazuri ambigue dar inetersante cum ar fi 2060 Chiron (aka 95 P/Chiron) şi 3200 Phaethon precum şi obiecte din Centura Kuiper care par să aibă caracteristici aparţinând ambelor categorii.

   Asteroizii se mai numesc şi planete mici sau planetoizi (a nu se confunda cu "planete inferioare" care se referă la Mercur şi Pluto). Bolovanii mai mici care orbitează Soarele mai sunt numiţi meteorizi pentru a-i distinge de asteroizii mari. Când un asemenea obiect intră în atmosfera Pământului este încălzit până la incandescenţă iar dunga ce se vede pe cer e cunoscută ca şi meteor. Dacă o bucată din el ajunge pe suprafaţa Pământului i se spune meteorit.

   Milione de meteori suficient de strălucitori pentru a fi văzuţi lovesc Pământul în fiecare zi (cântărind sute de tone de material). O foarte mare parte din ei ard în atmosferă înainte de a atinge pământul. Cei care scapă se numără printre puţinele noastre surse de informaţie despre sistemul solar.

   În încheiere trebuie să amintim că spaţiul interplanetar nu este deloc gol. Conţine o mare cantitate de praf microscopic şi gaz precum şi radiaţii şi câmp magnetic.

Pagini despre corpuri mici:

Mai multe despre corpuri mici


Continut ... Soare ... Pluto ... Corpuri mici ... Comete ... Nave spaţiale ... Date Gazda

Bill Arnett; Data ultimei actualizări: 24 Noiembrie 1997