Titania

Uranus III

   Titania ("ti TAY nee uh") este al 14-lea şi cel mai voluminos dintre sateliţii cunoscuţii ai planetei Uranus:
    orbita:  436,270 km de la Uranus
    diametrul: 1578 km
    masa:   3.49e21 kg
   Titania este regina zânelor şi soţia lui Oberon în piesa lui Shakespeare, Visul unei nopţi de vară.

   Descoperit de Herschel în anul 1787.

   Titania şi Ariel par să fie foarte similare în ciuda faptului că Ariel este cu 25% mai mic. Toate dintre lunile cu dimensiuni mari ale planetei Uranus sunt un amestec de 40-50% gheaţă (apă îngheţată) şi în rest, rocă, un procent mai mare de rocă decât intră în compoziţia lunilor de dimensiuni mari din jurul planetei Saturn, cum ar fi satelitul Rhea.

   Suprafaţa satelitului Titania este un amestec de teren brăzdat de cratere şi un sistem de văi interconectate care se întind pe sute de kilometri. Suprafaţa acestui satelit pare să fi fost formată relativ "recent" (cu toate că s-a format înaintea satelitului Enceladus); evident au existat unele procese care au afectat ulterior structura suprafeţei acestor sateliţi.

   O teorie stipulează că, la un moment dat în existenţa satelitului Titania, temperatura acestuia era suficient de mare pentru a se afla în stare lichidă. Apoi suprafaţa s-a răcit progresiv; când interiorul a îngheţat, acesta s-a expandat, forţând suprafaţa satelitului să crape şi astfel să se formeze văile pe care le putem observa astăzi.

Mai multe date despre Titania

Probleme puse în discuţie


Continut ... Uranus ... Umbriel ... Titania ... Oberon ... Date Gazda

Bill Arnett; Data ultimei actualizări: 21 Septembrie 1994