Anuar
Astronomic

 

 


Contact

Pagina principală

 

 

Anuarul Astronomic conţine informaţii astronomice pentru momente legate de traiectoria Soarelui şi a Lunii, în fiecare zi a anului, raportate la coordonatele geografice ale Timişoarei.

În cazul Soarelui, la citirea datelor nu apar nici un fel de probleme.
În cazul Lunii citirea trebuie făcută astfel:

Răsăritul lunii
Trecerea la meridian
Apusul lunii

Răsăritul Lunii se petrece de obicei în ziua precedentă zilei curente. De exemplu, în 5 Ianuarie 2002, Luna răsare în noaptea zilei de 4 Ianuarie la ora 23:14. În 6 Ianuarie însă Luna nu răsare în 5 ci în noaptea lui 6 Ianuarie la 00:29. Din această cauză în dreptul lui 5 se găseşte semnul „-”, iar sub acest semn, orele corespund zilei în dreptul cărora sunt scrise, evident până la întâlnirea unui nou „-” când situaţia se inversează.

 

 

 


Trecerea la meridian a Lunii se realizează de obicei în ziua curentă. De exemplu, în 5 Ianuarie 2002, trecerea la meridian se face tot în 5 Ianuarie la ora 05:51. Pentru 28 Ianuarie însă trecerea la meridian nu se realizează în 28 ci în noaptea lui 29 Ianuarie la 00:52. Din această cauză în dreptul lui 28 se găseşte semnul „-”, iar sub acest semn, orele corespund zilei precedente, evident până la întâlnirea unui nou „-” când situaţia se inversează.

 

 

 

 

 


 

Apusul Lunii se realizează de obicei în ziua curentă. De exemplu, în 19 Ianuarie 2002, Luna apune tot în 19 Ianuarie la ora 23:16. Pentru 20 Ianuarie însă apusul nu se realizează în 20 ci în noaptea lui 21 Ianuarie la 00:18. Din această cauză în dreptul lui 20 se găseşte semnul „-”, iar sub acest semn, orele corespund zilei precedente, evident până la întâlnirea unui nou „-” când situaţia se inversează.
Observatorul Astronomic

Academia Română Institutul Astronomic - Observatorul Timişoara

Timişoara

________________............................_________| Localizare | Resurse | Cercetare | Staff | Personalităţi | Istoric

 

Sediul nostru