Istoric

 

 

 


Contact

Pagina principală

Cercetare

Observatorul Astronomic din Timişoara s-a angajat în observaţii vizuale asupra sateliţilor artificiali ai Pamântului (staţia nr.1133) în cadrul programului internaţional INTEROBS coordonat de Academia de ştiinţe a URSS. În acest scop s-au procurat patru teodolite militare reformate de tip BOUCH din care sub conducerea D-lui. lector D. Mihailescu s-au combinat doua aparate de urmărire dotate cu câte un sistem special de înregistrare mecanică prin imprimări de semne fine, liniare, pe o bandă albă de plastic, fixată lângă cercurile divizate. Pârghii cu lame ascuţite, acţionate de electromagneţi, dau aceste semne liniare prin ciocnirea pe hârtie indigo, suprapusă benzilor albe. După terminarea observaţiilor luneta se aduce pe rând în poziţiile punctărilor şi se citesc cercurile orizontale şi verticale (azimutul si înălţimea). Acest sistem a fost perfecţionat cu cercuri divizate mult mai mari. Instrumentele astfel realizate s-au montat pe câte un pilastru de beton cu baza mare şi adâncă şi au fost puse în legătură cu cronografele pentru înregistrarea momentelor de observare.
Colaborarea la observarea sateliţilor în scopuri ştiinţifice a fost extinsă şi la programul EUROBS.

În conformitate cu Planul de cercetare ştiinţifică aprobat de Consiliul Ştiinţific al Institutului Astronomic, pentru observatorul din Timişoara s-au abordat două teme:

  • Studiul observaţional şi teoretic al sistemelor stelare duble strânse şi al stelelor variabile de diferite tipuri (O.Gherega, L.Farkas, A.Horvath).
  • Studiul structurii şi dinamicii atmosferei înalte în conexiune cu fenomenele geofizice şi din spaţiul cosmic (L. Burs).

Rezultatele observaţiilor au fost publicate, sub coducerea prof. Ioan Curea, într-o serie de volume intitulate "Observaţii vizuale de sateliţi". Observaţiile publicate sunt precise, pentru metoda vizuală, la ameliorarea lor a contribuit lector D. Mihăilescu.

Serviciul timpului dispunea de un orologiu portabil cu cuarţ ELECTROCAS şi de două pendule cu bătaie de secundă, dintre care una cu pendula de oţel invar şi de aceeaşi fabricaţie, are contacte la fiecare secundă.
Pentru marcarea momentelor de observaţie s-au construit, în atelierul observatorului, două cronografe. Unul din acestea, cu peniţe, are viteza de desfăşurare a benzii de înregistrare de 10 cm/s. Celalalt, un cronograf imprimant, mult mai greu de construit, are asigurată rotirea uniformă a discurilor de imprimare cu inscripţie în relief, printr-un dispozitiv cu generator de cuarţ. Ambele cronografe asigură o precizie de 0.01 sec. Determinarea orei exacte pentru stabilirea mersului pendulelor se face cu un radioreceptor, de semnale orare ritmice, cu o antenă dublă, lungă de 50 m montată la 21 m înălţime.
Pentru observaţii solare s-a construit o lunetă orizontală, cu un celostar şi obiectiv Zeiss de 15 cm, plasată într-o construcţie specială din lemn. Cu acest instrument s-au facut observaţii asupra petelor solare, vizual şi cu cameră foto.

back

 

Observatorul Astronomic

Academia Română Institutul Astronomic - Observatorul Timişoara

Timişoara

________________............................_________| Localizare | Resurse | Cercetare | Staff | Personalităţi | Istoric

 

Sediul nostru